Aika usein vuokrakotiin muutto alkaa siivoamisella, joten kurkataan ensiksi siivouskomeroon ja tutustutaan sen sisältöön.

Siivouskomeron ovesta löytyy tälläinen kyltti. Pohjana on valkoiseksi maalattu, sydämen muotoinen puinen kyltti, kirpputori ostos 20snt. Päälle liimasin muotoonleikatun palan vaalean sinisestä tapetista, johon olin kopioinut tulostamani tekstin. Ripustusnaru on kiinnitettu niiteillä.

Ensiksi yleisänkymä siivouskomeroon. Täältä puuttuu viellä mm. suihkepullot ikkunan pesuaineelle ja yleispesuaineelle, koska niitä ei yksinkertaisesti viellä ole. Kunhan tutuilta tyhjenee valmiiden suihkeiden pulloja niin nekin tänne ilmestyy. Pois kuvasta on lattialasta. Tuota pallollista ikkunan pyyhintä ja astiaharjaa en vaan voinnut vastustaa.

Pölynimuria ei ole. Pyyhin lattiat nivelletyn lastan ympäri käännetyllä nihkeällä pyyhkeellä, jolloin pöly ei nouse ilmaan. Isommat roskat ja hiekat saa pois harjalla ja rikkalapiolla. Helppoa ja nopeaa.

Kompostipussit on karkkirasiassa. Pyyhkeet on saumattu vanhoista ilmaiseksi saamistani pyyhkeistä. Kompostipussi rasian vieressä on lattiapyyhkeet, alemmalla hyllyllä pienempiä siivousliinoja. Vaalean siniset on mikrokuitu pyhkeestä. Raitainen nippu on karhunkieliä ja vieressä pinkit taloushansikkaat. Kuvan alimmalla hyllyllä on pesuaineet. Pullot ja rasiat on ilmaisia mm. mehupullo, säilyketölkkejä, jäätelörasioita. Pumppupullot pesuvoiteesta jota käytetään vuodepotilaan pesuun.

Faneriset, vaaleanpunaiseksi maalatut hedelmälaatikot sisältävät wc- ja talouspaperi varaston. Lasipurkeissa on pyykkipojat ja pesupähkinät. Vaaleanpunaiseksi maalattu, vuoren saannut joulunaikainen lahja kukkakori sisältää virkattuja siivousliinoja. Alahyllyllä vati, ämpäri, kori johon saa kerättyä tarvittavat siivousvälineet siivouskohteeseen siirtoa varten. Lattiaharja ja rikkalapio odottaa seinälle koukkua.

Ovessa on haitarinaulakko joka on tarkoitus myöskin maalata vaaleanpunaiseksi. Isoin pussi sisältää muovipusseja, pötkyläisessä on roskapussi rulla. Virkattu siivousliina on oma tekoinen, langat kirpparilta. Pyykkipojille löytyy lasipurkin lisäksi myös hengaripussi. Pussikot on omaa käsialaa.

Siivouskomerossani ei paljoja pesuaineita ole. Kidesooda, ruokasooda, etikka ja mäntysuopa, lisäksi kuvasta jostain syystä puutuva astianpesuaine. Ja tietenkin pyykinpesujauhe ja pyykin huuhteluaine.

Yhtenäisen ilmeen saavuttamiseksi hieman askartelua. Päällystin ilmaiset pullot ja purkit liimaamalla niihin sopivat tapetin palat. Etiketit tulostin vaaleanpunaiselle paperille ja liimasin paikoilleen. Lopuksi päällystin ne kontaktimuovilla että kestävän kosteutta paremmin. Juuriharja ja mehupullon korkki on maalattu samalla vaaleanpunaisella maalilla kun hedelmälaatikot, lattiaharja ym.

Puisen lattiaharjan maalasin vaaleanpunaiseksi. Kirpparilta löytyneen vanhan  rikkalapion maalasin kilikilillä maalarin valkoiseksi ja kahvan vaaleanpunaiseksi.

Yritä välttää kaikkea kertakäyttöistä. Esim patapata on tarpeeton saman asian ajaa pesua kestävä karhunkieli ja tippa astianpesuainetta. Pohjaan palaneen kattilan tai hellan levyn reunat saat helposti puhdistettua hankaamalla kostutetun pohjan/reunuksen puhtaaksi palasokerilla.

Osta roskapussit rullassa eikä kaupan kassalta kallista pussia. Kauppaan mukaan kangaskassi, kertakäyttöisiä pusseja kyllä silti kertyy joten ompele niille kiva säilytys pussukka.

Säilytä kompostipusseiksi vehnäjauho, hienosokeri ym. paperi pussit.

Osta tarvittavat pesuaineet isoissa pakkauksissa jolloin ne tulevat halvemmiksi ja tee sievät säilytys astiat pienemmille määrille.

Siivousliinoiksi sopii hyvin vanhat pyyhkeet, puuvillaiset t-paidat, colleget yms. Leikkaa käyttökohteeseen sopivan kokoisia paloja ja saumaa/ siksakkaa reunat niin saat moneen kertaan pestäviä siivousliinoja. Myös vanhat sideharsot on hyviä luutuja!

Siivous on kivampaa kun siivouskomero on siisti ja sievän näköinen.

Puhdista siivousvälineet aina käytön jälkeen ja laita ne omille paikoilleen.

Pese siivousliinat käsin ja liota pesun jälkeen hetki etikkavedessä niin pysyvät pehmeinä ja bakteerittomina. 

Toivottavasti tästä on iloa lukioilleni. En alkanut kirjottelemaan mitään käyttöohjeita noille pesuaineilleni. Jos ketä kiinostaa niin kirja: Vanhat konstit kodinhoitoon on minun ohjenuoranani ollut. Noiden käyttämieni pesuaineiden käytöstä löytyy myös vinkkejä googlettamalla. Tosin tulen kyllä jatkossa kertomaan myös vinkkejä esim. posliinin puhdistuksesta etikalla ja ruokasoodalla, hopean/uushopean puhdistuksesta hammastahna ja ruoka sooda seoksella jne.